Pokazna vježba traganja za nestalim osobama u Lonjskom polju

Policijski službenici Operativno-komunikacijskog centra policije i Interventne jedinice policije Policijske uprave sisačko-moslavačke ove su subote, 25. svibnja, sudjelovali na pokaznoj vježbi na temu traganja i spašavanja u Parku prirode „Lonjsko polje“. 

Policijski službenici Operativno-komunikacijskog centra policije i Interventne jedinice policije Policijske uprave sisačko-moslavačke ove su subote, 25. svibnja, sudjelovali na pokaznoj vježbi na temu traganja i spašavanja u Parku prirode „Lonjsko polje“.

Naime, imajući u vidu stvarne situacije, a koje se događaju prilikom posjeta turista Parku prirode „Lonjsko polje“, ukazala se potreba uvježbavanja sudionika zaštite i spašavanja za slučaj traganja i spašavanja na kopnu.

Vježba se provodila sukladno Standardnom operativnom postupku za djelovanje jedinstvenog operativno-komunikacijskog centra 112 u slučaju traganja i spašavanja na kopnu ili otoku.

Kako je scenarijem zamišljeno, operativni dio vježbe započeo je pozivom osobe Županijskom centru 112 i traženjem pomoći budući da su se dvije osobe u obilasku Parka prirode izgubile, a jedna od njih se i ozlijedila.

Komunikacijskom koordinacijom Županijski centar 112 Sisak je obavijestio Hrvatsku gorsku službu spašavanja, Operativno-komunikacijski centar policije, Prijavno dojavnu jedinicu Zavoda za hitnu medicinu i Javnu vatrogasnu postrojbu Sisak. Odmah je lociran mobitel izgubljene osobe, a Hrvatska gorska služba spašavanja je kao organizator akcije traganja postavila dva šatora i zapovjedno vozilo radi organiziranja stožernog rada. Po primitku obavijesti o potrebi traganja od prisutnih 60 sudionika vježbe formirani su timovi koje su sačinjavali pripadnici HGSS, interventne policije, pripadnici DVD-a, Radio kluba Sisak i djelatnici Parka prirode "Lonjsko polje". Pretragom terena izgubljene osobe su pronađene za nešto manje od dva sata te je ozlijeđena osoba odmah zbrinuta, a potom i transportirana do tvrdog puta gdje ju je preuzeo tim HMP-a.

Po završetku vježbe, zaključeno je kako je provedena upravo onako kako je i zamišljena. Odvijala se u stvarnim uvjetima odnosno tragačima je bila nepoznata lokacija izgubljenih osoba, zatim pozivanje sudionika vježbe putem komunikacijskih jedinica žurnih službi, lociranje mobilnog uređaja preko Državnog centra za zaštitu i spašavanje te organizacija same potrage. Nadalje, vježbi su se odazvali svi planirani sudionici i u dogovorenom broju, a radio amateri su u vježbi pokazali svoje komunikacijske sposobnosti u govornom i pisanom obliku (e-mail).

U vježbi je iskazan visok stupanj suradnje između žurnih službi te timski rad na terenu, a vježba je nadasve imala i edukativni te uvježbavajući karakter. 

Fotogaleriju pogledajte ovdje.Stranica