Konferencija za medije u povodu Međunarodnog dana nestale djece 25. svibnja

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić naglasili su kako nestanak djece nikad nije bezazlen 

 Foto: MUP

Suradnja policije, medija i institucija koje skrbe o djeci nužna je za prevenciju nestanaka djece, poručeno je danas, 24. svibnja, na konferenciji za medije pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, održanoj u povodu 25. svibnja - Međunarodnog dana nestale djece.

Pravobraniteljica Jelavić rekla je kako svake godine u svijetu nestane osam milijuna djece ili 22 tisuće djece dnevno, što su zastrašujuće brojke.

- Hrvatska na sreću još nije dio takve poražavajuće crne statistike. No ulazak u Europsku uniju, lakši prelazak granica među državama, kao i masovno korištenje interneta, nosi sa sobom rizike od povećanog broja nestale djece, kojoj prijeti da postanu žrtve nasilja i iskorištavanja – rekla je pravobraniteljica Jelavić.

Naglasila je kako pronalaženje djeteta i njegovo vraćanje kući ili u ustanovu koja skrbi o njemu mora biti osnovni cilj.

- U tome je primarna i najvažnija uloga policije. No, pritom je vrlo važan i angažman stručnjaka izvan policije, jer djetetu je potrebno pomoći pružanjem stručne podrške, ali i otklanjanjem uzroka koji su doveli do njegova odlaska od kuće – napomenula je Jelavić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je rekao kako je trenutačno u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba objavljeno oko 80 profila nestalih osoba koje su nestale kao djeca u dobi do 18 godina starosti, ali da je taj broj promjenjiv na dnevnoj osnovi, kao i da se radi o evidenciji staroj više od 50 godina.

- Često se misli da za prijavu nestanka treba proći 24 sata. No, da bi se prijavio nestanak osobe, ne treba čekati 24 sata od njezina nestanka. Najbolje da se nestanak policiji prijavi što prije jer „svježi“ trag se lakše slijedi – rekao je ministar Ostojić.

Nestanci djece najčešće traju od 24 sata do nekoliko dana, a prema dosadašnjem iskustvu policije gotovo sva djeca čiji nestanak se prijavi, u kratkom vremenu se vrate ili ih policija pronađe. Broj djece koja odlaze od kuće znatno je manji nego onih koja odlaze iz odgojnih ustanova.

- Uočeno je da se ljeti povećava broj mladih koji odlaze od kuće na more s prijateljima, neki odlaze zbog zabave, a neki zbog straha od roditelja zbog loših ocjena. Nestanak nikad nije bezazlen i očito je da s djecom treba više komunicirati kako ne bi bježali ili odlazili od kuće ili domova izlažući se time riziku da postanu žrtvama kaznenog djela – naglasio je ministar Ostojić.

Ostojić je rekao kako je zabilježen pad roditeljskih otmica koje su jedan od razloga nestanaka djece. Naime, u 2011. zabilježeno je 14 kaznenih djela oduzimanja djeteta, a u 2012. godini dva slučaja. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je jedna slučaj, a tomu pridonosi i brza reakcija policije u takvim slučajevima.

Svjetske statistike o udaljenosti mjesta pronalaska djeteta od mjesta na kojem je posljednji put viđeno prije nestanka, govore nam da će se djeca do 3 godine u 95% slučajeva pronaći u krugu od 1,1 km, a što su djeca starija to će radijus biti veći i potragu treba sve više širiti. Tako se u dobi od 4 - 6 godina u 95% pronalaze u radijusu od 3,4 kilometra, djeca od 7 – 9 godina na udaljenosti od 5,2 kilometra dok se kod djece od 10 - 12 godina u 95% slučajeva radijus širi na 5,8 kilometara.

Na kraju je ministar naglasio da policija na granici posebnu pozornost posvećuje graničnoj kontroli djece, bez obzira putuju li u pratnji ili bez pratnje zakonskog zastupnika.

- Prema izmjenama Zakona o osobnim iskaznicama djeca će, bez obzira na dob, moći izvaditi osobnu iskaznicu – no ako na granicu dođe dijete s osobnom bez pratnje, policijski službenici će provjeriti traga li se za djetetom, nazvat će njegove roditelje i provjeriti znaju li oni gdje im je dijete. Dakle, granična policija provodi temeljite provjere kako djeca ne bi napustila državni teritorij protiv želje roditelja ili osoba koje imaju skrb – zaključio je ministar Ostojić.

Pravobraniteljica je najavila kako je Hrvatska dobila jedinstveni telefonski broj 116 000, a vođenje linije povjereno je osječkoj udruzi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u skladu s preporukom Europske komisije da vođenje linije treba povjeriti nevladinoj organizaciji.

Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. godine, u znak sjećanja na nestanak šestogodišnjeg Etana Patza koji je nestao 25. svibnja 1979. u SAD-u i nikada nije pronađen.

To je prilika da se sjetimo onih koji su se vratili kući, ali i onih koji još nisu pronađeni i za kojima se i dalje mora tragati. No to je ujedno i poticaj da u svojoj sredini potaknemo promjene kako bi se djeci osiguralo što sigurnije okruženje u kojemu će biti zaštićena od otmica i iz kojeg neće željeti „nestati“.

Na konferenciji je prikaz i film europske organizacije za zaštitu nestale i seksualno iskorištavane djece Missing Children Europe, pod naslovom Budućnosti (Futures).

Korisni linkovi:Stranica