Međunarodni dan nestalih osoba

Slika /vijesti/nestali.jpg

Ovaj dan neizbježna je prilika da barem jednom godišnje aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba

Ovaj dan neizbježna je prilika da barem jednom godišnje aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i senzibilizira i pouči javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi dragocjena za njen pronalazak.

Ujedinjeni narodi 30. kolovoza proglasili su Međunarodnim danom nestalih osoba i u Republici Hrvatskoj se obilježava od 2006. godine. Sjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira jesu li nestali kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati. 

Svoj doprinos u pronalasku nestalih osoba dalo je i Ministarstvo unutarnjih poslova putem Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO), koja je javnosti dostupna od rujna 2011. godine i od tada svakodnevno, sve policijske uprave u Republici Hrvatskoj, njih dvadeset, objavljuju profile nestalih osoba i pozivaju javnost da se uključi u traganje za njima.

Koristeći mogućnost napredne pretrage u samo nekoliko trenutaka možete saznati za koliko osoba policija u ovom trenutku traga i na kojem području te se na taj način aktivno uključiti u traganje sa nama.

U ovom trenutku hrvatska policija traga za 2577 osoba, dok se najveći broj, njih čak 70 posto odnosi na osobe nestale tijekom Domovinskog rata.

U ovoj, 2018. godini na području Republike Hrvatske zaprimljeno 1698 prijava o nestanku osoba. 1666 potraga je obustavljeno, a odnosi se na potrage objavljene i ranijih godina.

Pozivamo sve građane da se uključe u traganje za nestalim osobama. Dostavljanje kvalitetnih i pouzdanih informacija te povjerenje u policiju, primarno zaduženu za poduzimanje mjera traganja, od iznimne je važnosti za uspješan pronalazak nestale osobe.

Pogledajte profile u NENO-i, možda ste nekoga vidjeli ili imate informaciju o njemu. Sve podatke možete nam dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji ili na e-mail nestali@nestali.hr. Podatke možete dostaviti i preko on-line obrasca „Imate informaciju o nestalom? Ispunite obrazac!“, koji ima svaki profil.Stranica