30. kolovoza obilježavamo Međunarodni dan nestalih osoba

Ovaj dan je prilika da barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju, a Ministarstvo unutarnjih poslova svoj je obol dalo kroz stvaranje Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO koja na stranici www.nestali.hr objavljuje sve profile nestalih osoba čiji nestanak je prijavljen hrvatskoj policiji.

Međunarodni dan nestalih osoba je dan sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima, bez obzira jesu li nestale u okrilju oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava.

Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom ako to, s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da barem jednom godišnje podsjeti  javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju, a Ministarstvo unutarnjih poslova svoj je obol dalo kroz stvaranje Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO koja na stranici www.nestali.hr objavljuje sve profile nestalih osoba čiji nestanak je prijavljen hrvatskoj policiji.

Grafikon 1. Broj raspisanih objava za nestalim osobama u 2015. godini po spolu

U 2015. godini je do 25. kolovoza raspisano ukupno 1587 objava za nestalim osobama. Broj raspisanih objava za nestalim osobama ne predstavlja broj nestalih osoba - jedna te ista osoba tijekom godine nestane nekoliko puta (prilikom svakog nestanka osobe se raspisuje objava).

 

U 2015. godini je do 25. kolovoza obustavljeno ukupno 1580 objava za nestalim osobama. Broj obustavljenih objava za nestalim osobama ne predstavlja broj pronađenih osoba – jedna te ista osoba tijekom godine se nekoliko puta pronađe ili vrati.

 

Ukupno 2483 objave za nestalim osobama su bile na snazi na dan 25. kolovoza 2015.

 

U ovom trenutku hrvatska policija traga za 2577 osoba.

Svi podaci koji su objavljeni u NENI su javni, a svaki profil ima integriran i pdf letak koji je spreman za ispis te ga građani mogu lijepiti po oglasnim prostorima svojih gradova i mjestima pojačanog protoka ljudi.

Pozivamo sve građane da se uključe u traganje za nestalim osobama.  Dostavljanje kvalitetnih i pouzdanih informacija te povjerenje u policiju kao instituciju primarno zaduženu za poduzimanje mjera traganja, od iznimne je važnosti za uspješan pronalazak nestale osobe. Pogledajte profile u NENO-i, možda ste nekoga vidjeli ili imate informaciju o njemu. Sve podatke možete nam dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji ili na e-mail nestali@mup.hr. Podatke možete dostaviti i preko on-line obrasca „Imate informaciju o nestalom? Ispunite obrazac!“, koji ima svaki profil.

 

Posjete na portalu Nestali.hr u proteklih godinu dana

Od 30. kolovoza 2014. do 26. kolovoza 2015. stranicu www.nestali.hr posjetilo je 318.298 korisnika., od čega ih je 74,8 % novih. Najviše posjetitelja bilo je iz Hrvatske (84,31 %). Na drugom mjestu su posjetitelji iz Bosne i Hercegovine (4,01 %). Na trećem i četvrtom mjestu su posjetitelji iz Njemačke i Srbije (2,31 % i 2,12 %).

Grafikon 5. Posjećenost stranice www.nestali.hr po mjesecima

        

 

Portal Nestali.hr najviše su posjećivali građani Hrvatske iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Varaždina i Slavonskog Broda.

Grafikon 6. Posjećenost stranice www.nestali.hr po dobnim skupinama

   

Što se tiče demografskih podataka, za nestale osobe najviše interesa u posljednjih godinu dana pokazali su mladi od 25 do 34 godine, njih 33,50 % te mladi od 18 do 24 godine, njih 27,50 %. Prema spolu portal više posjećuju muškarci, njih 54,15 %,dok je 45,85 % žena.

Facebook grupu NESTALI.hr podržavaju 3582 osobe. Podržite nas i vi ako još niste i tragajte s nama!Stranica