25. svibnja Međunarodni dan nestale djece

Međunarodni dan nestale djece 25. svibnja obilježit će se kako bi se cijeli svijet potaknuo da ne zaborave da gotovo svakodnevno diljem svijeta djeca nestaju, bježe od kuće ili postaju žrtvama otmice. Pozivamo vas da se i vi pridružite kampanji organizacije Nestala djeca Europe (Missing Children Europe), kako bismo zajedno podigli svijest o postojanju pozivnog broja 116 000! - 25. svibnja kliknite ovaj link i zatim kliknite crveni Twitter ili Facebook gumb i podržite ovu kampanju. Pozovite svoje Twitter sljedbenike i Facebook prijatelje da se također pridruže podršci. - Koristite i dijelite ovaj video organizacije Nestala djeca Europe kako bismo svi podigli svijest o postojanju ovog fenomena i kako bismo pozvali sve da spreme broj 116 000 na svoje telefone.

Međunarodni dan nestale djece 25. svibnja obilježit će se kako bi se cijeli svijet potaknuo da ne zaborave da gotovo svakodnevno diljem svijeta djeca nestaju, bježe od kuće ili postaju žrtvama otmice.

Nestanak nikada nije bezazlen te je djecu potrebno upozoriti da mogu postati žrtvama nasilja, iskorištavanja ili nekog drugog kaznenog djela. Nestanci djece najčešće traju od 24 sata do nekoliko dana, a prema dosadašnjem iskustvu hrvatske  policije gotovo sva djeca čiji se nestanak prijavi, u kratkom vremenu se vrate ili ih policija pronađe.  Ljeti se povećava broj mladih koji odlaze od kuće na more s prijateljima, zbog zabave ili zbog straha od reakcije roditelja na eventualne loše ocjene. Pronalazak djeteta i njegovo vraćanje kući ili ustanovi koja skrbi o njemu mora biti osnovni cilj. U pronalaženje nestale osobe, uz policiju i druge stručnjake izvan policije, najbolja pomoć su prijatelji, poznanici, obitelj i zajednica ukoliko se žele aktivno uključiti u traganje. Važno je da svoja saznanja dijele sa policijskim službenicima kod kojih su prijavili nestanak osobe te da slijede njihove daljnje savjete i upute. Napominjemo da ne treba čekati 24 sata od nestanka djeteta, već je nestanak potrebno prijaviti čim prije, jer se „svježi trag lakše slijedi“.  Isto tako napominjemo da nestanak osobe možete prijaviti bez obzira na vremenski odmak. Također u Hrvatskoj funkcionira jedinstveni besplatan broj 116 000 za prijavu nestanka djeteta i pomoć djeci i roditeljima bilo gdje u Europi.

Podsjetimo: Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. u znak sjećanja na nestalog i nikada pronađenog šestogodišnjeg Etana Patza, nestalog 25. svibnja 1979. u SAD-u.

Na taj dan, sjetimo se svih onih koji su se vratili kući, kao i onih koji još nisu pronađeni i za kojima se i dalje traga.

Pozivamo vas da se i vi pridružite kampanji organizacije Nestala djeca Europe (Missing Children Europe), kako bismo zajedno podigli svijest o postojanju pozivnog broja 116 000!

  • 25. svibnja kliknite ovaj link i zatim kliknite crveni Twitter ili Facebook gumb i podržite ovu kampanju. Pozovite svoje Twitter sljedbenike i Facebook prijatelje da se također pridruže podršci.
  • Koristite i dijelite ovaj video organizacije Nestala djeca Europe kako bismo svi podigli svijest o postojanju ovog fenomena i kako bismo pozvali sve da spreme broj 116 000 na svoje telefone.


Stranica