Suradnja obitelji i medija

Uključenost i pomoć medija iznimno je vrijedna u potrazi za nestalom djecom u čemu je dragocjen njihov doprinos u mobiliziranju široke javnosti oko zajedničkog cilja. Nažalost, unatoč dobrim namjerama, ponekad se događa da prilikom izvještavanja o nestaloj djeci ili djeci koja su u bijegu mediji povrijede prava djece.
Što možete očekivati od medija?
Policija će uz objavu profila nestale osobe u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, često preko medija pokušati doći do korisnih informacija o nestaloj osobi.  
 
Za obitelji je kontakt s novinarima i objava fotografije nestale osobe često teški emotivni trenutak.  
 
Ovo su savjeti za obitelj i prijatelje nestalih osoba kako surađivati s novinarima, fotografima, snimateljima i ostalim članovima medijskih ekipa te kako od medija izvući ono najbolje.
Kako mediji mogu pomoći u pronalasku osobe?
Pri odlučivanju hoćete li se obratiti medijima, savjetujemo da se prvo konzultirate sa policijskim službenicima o sadržaju izjave za medije. Treba naglasiti kako je interes medija za pojedine slučajeve različit. Objava podataka „koji nije za javnost“ može naštetiti mjerama traganja. 
Što će mediji od vas tražiti?
Novinare će zanimati osnovne informacije o nestaloj osobi kao što su ime i prezime, dob, fizički opis, novije fotografije i okolnosti nestanka.
 
Informacije o nestaloj osobi medijima požete dostaviti u priopćenju za medije koji obično sastavlja policija te se distribuira svim medijima  - novinama, radijima, televiziji i internetskim portalima u cijeloj državi.
 
Novinari će vas pitati osobna pitanja kao što su:
 
  • kakav je osjećaj kada vam nestane dijete/suprug/supruga/majka/otac/prijatelj?
  • kada ste posljednji put vidjeli nestalu osobu?
  • o čemu ste pričali sa nestalom osobom kada ste je zadnji put vidjeli?
  • kakvo je bilo mentalno stanje osobe koja je nestala?
  • da li je osoba ranije bježala od kuće?
  • kakvu je odjeću i obuću osoba ima kada je nestala?
 
Iako ste u tom trenutku pod velikim stresom, savjetujemo da ranije donesete odluku koliko „intimni“ želite biti s medijima. 
Tko treba komunicirati s medijima?
Ulogu glasnogovornika nestale osobe može preuzeti rođak ili bliski prijatelj, ako je obitelji nestale osobe previše emocionalno pogođena da bi odgovarala na upite medija.
 
Kada dajete intervjue medijima, bilo bi dobro da to činite uz prisutnost policijskog službenika koji može dati dodatne informacije kada je to potrebno.  
Hoće li mediji objaviti moju cijelu priču?
Ne postoji jamstvo da će mediji objaviti vašu priču. Obitelji i prijatelji nestale osobe moraju biti svjesni da je njihova priča samo jedna od mnogih priča tog dana u medijskom prostoru.
Kako se nositi s medijima u vašem domu?
Novinari će željeti posjetiti vaš dom kako bi dobili potrebne informacije, fotografije ili video snimke nestale osobe.  Nema nikakvog jamstva da će vas mediji pozvati da gostujete u njihovim emisijama. Čuvajte svoju intimu. Mnogi se slučajeva zloupotrebljava. 
 
Mediji su često usmjereni na izvore iz policije koji su već objavili fotografiju i podatke.
Što ako su mediji nametljivi?
Tog rizika treba biti svjestan prije nego što se upuštate u kontakt s medijima. Ako novinari postanu previše nametljivi i pretjerano vas zovu, tražite poštivanje svoje privatnosti. Granice postavite ranije.