Međunarodni dan nestalih osoba - 30. kolovoza

Nacionalna evidencija nestalih osoba javnosti je dostupna od rujna 2011. godine i od tada svakodnevno, sve policijske uprave u Republici Hrvatskoj, njih dvadeset, objavljuju profile nestalih osoba te pozivaju javnost da se uključi u traganje za njima.

Međunarodni dan nestalih osoba je dan koji se u Republici Hrvatskoj obilježava od 2006. godine. Sjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestali kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati. Problem nasilnog nestanka osoba svakako je svjetsko pitanje koje zahtijeva koordinaciju i zajedničko djelovanje svih segmenata društva i države, a Ministarstvo unutarnjih poslova svoj je obol dalo kroz stvaranje Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO koja na stranici www.nestali.hr objavljuje sve profile nestalih osoba čiji nestanak je prijavljen hrvatskoj policiji.

Nacionalna evidencija nestalih osoba javnosti je dostupna od rujna 2011. godine i od tada svakodnevno, sve policijske uprave u Republici Hrvatskoj, njih dvadeset, objavljuju profile nestalih osoba te pozivaju javnost da se uključi u traganje za njima. Svi podaci koji su objavljeni u NENI su javni, a svaki profil ima integriran i pdf letak koji je spreman za ispis te ga građani mogu lijepiti po oglasnim prostorima svojih gradova i mjestima pojačanog protoka ljudi.

Koristeći mogućnost napredne pretrage u samo nekoliko trenutaka možete saznati za koliko osoba policija u ovom trenutku traga i na kojem području te se na taj način aktivno uključiti u traganje sa nama.

U ovom trenutku hrvatska policija traga 2509 osoba.

Hvala vam što tragate s nama.

Vaš NENO



Stranica